Ermita de Sant Llop de Viabrea

Ermita de Sant Llop de Viabrea
Ermita de Sant Llop de Viabrea

L’ Ermita de Sant Llop de Viabrea, es troba al poble de Riells i Viabrea a la comarca de La Selva, en el turó de Sant Llop, a 246 m d’altitud, entre la riera de Sant Llop i la de Riells.

Durant l’Edat Mitjana, la població es concentrava al voltant de la parròquia de Sant Esteve de Sabruguera, que posteriorment es coneixerà com a Sant Llop de Viabrea i la primera notícia documental data de l’any 941.

En una butlla l’any 1246, del papa Inocenci IV a favor del monestir de Sant Salvador de Breda, apareix documentada per primera vegada. De totes maneres és molt probable que els seus orígens siguin anteriors.

Inicialment estava dedicada a Sant Esteve, però en el segle XVI es va construir un altar en honor a Sant Llop, que va provocar el canvi d’advocació.

Entre els segles XVI i XVII, degut al despoblament de la zona, va perdre la condició de parròquia per passar a ser una sufragània de Riells.

En 1936 va patir els efectes de la Guerra Civil, quan es va destruir un retaule gòtic tardà dedicat a Sant Esteve, Sant Sebastià i Sant Llop.

En 1957 la parròquia de Riells va passar a dependre de la diòcesi de Girona i amb ella l’ Ermita de Sant Llop de Viabrea.

Ermita de Sant Llop de Viabrea l’edifici:

L’última restauració va ser realitzada l’any 1982. L’ Ermita de Sant Llop de Viabrea va tenir ermitans fins als anys 30 del segle XX. El 1984, l’ajuntament va aprovar habilitar l’ermita com a residència per a un seminarista, Josep Badia, però va ser-hi poc temps.

L’edifici és d’origen romànic, però amb diverses modificacions, una d’important al segle XVII (1606). i una darrera restauració feta l’any 1982.

Ermita de Sant Llop de Viabrea
Ermita de Sant Llop de Viabrea

El temple d’una sola nau, de planta rectangular i capçada a l’est amb un absis semicircular lleugerament irregular. Al costat nord de la nau es van afegir diverses capelles laterals. La més oriental tapa parcialment l’absis per l’exterior.

De les finestres originals del temple només es conserva una, la de l’absis. Està formada per una sola esqueixada, que a l’exterior es transforma en espitllera amb l’arc de mig punt tallat en un dels carreus.

Ermita de Sant Llop de Viabrea Finestra original
Ermita de Sant Llop de Viabrea Finestra original

En l’any 1606 es va reformar l’interior del temple, moment en que es va construir la volta de canó amb maó ceràmic que cobreix la nau i el presbiteri.

Ermita de Sant Llop de Viabrea
Ermita de Sant Llop de Viabrea

També es va refer la façana oest, modificant la porta d’entrada amb un portal de llinda monolítica, i obrint un ull de bou. El campanar de cadireta de dos ulls, que corona aquest mur, va ser modificat per adoptar forma de torreta.

Ermita de Sant Llop de Viabrea
Ermita de Sant Llop de Viabrea

 

Com arribar a l’Ermita de Sant Llop de Viabrea:

Per anar-hi, per la carretera C-35, agafem la GI-552 (indicacions per Riells i Viabrea/Breda). Passat el poble de Riells i Viabrea girem a l’esquerra per la carretera de Sant Llop i seguim pel carrer de l’Ermita. A sota hi ha el Maps.

Ermita de Sant Llop de Viabrea
Ermita de Sant Llop de Viabrea

Documentada:1246

Construïda:Segle X, XII, XVII

Estil:Romànic

Ubicació:GI-552 – Carretera de Sant Llop – Carrer de l’Ermita

Població:Riells i Viabrea

Comarca:La Selva

Coordenades:41º 44’ 48.81” N – 002º 32’ 25.21” E

Diòcesi:Bisbat de Girona

Actualment, es diu missa el primer diumenge del mes a les 12 hores.

Al costat d’aquesta ermita es troba un petit cementiri.

Cementiri a l' Ermita de Sant Llop de Viabrea
Cementiri a l’ Ermita de Sant Llop de Viabrea