Ermita de Sant Salvador de Bellver

Ermita de Sant Salvador de Bellver
Ermita de Sant Salvador de Bellver

L’ermita de Sant Salvador de Bellver, és al terme municipal de Sant Boi de Lluçanès, a la comarca d’Osona, figura esmentada l’any 1110.

L’ermita està ubicada en un turonet a 970 metres d’alçada des d’on es pot gaudir d’unes vistes espectaculars de la comarca d’Osona i els cims del voltant: Pirineu, Bellmunt, Collsacabra, Montseny.

Interior de l'Ermita de Sant Salvador de Bellver
Interior de l’ermita de Sant Salvador de Bellver

Des de començaments del segle XII hi havia en aquest lloc una comunitat de preveres i clergues que seguia la regla de sant Agustí. Aquesta comunitat havia quedat reduïda el 1278 a un sol membre, en canvi adquirí força importància una confraria que també hi tenia seu. A mitjans del segle XIV, amb l’abandonament l’església i els edificis es van anar enrunant.

Al segle XVIII es van fer treballs de restauració de l’edifici, al segle XX era de propietat particular i va restar abandonat i en perill de ruïna.

Fa 24 anys, que el pare Marcel Capellades, s’hi traslladà i començà a restaurar l’església i l’antic edifici de la comunitat (fa poc que s’ha restaurat el claustre).

Marcel Capellades
Marcel Capellades. Foto: ©Laia de Ahumada

Des de l’any 2002 hi ha la seu d’una ONG solidària amb Angola que té per finalitat principal finançar estudis universitaris a joves angolesos. www.angogerma.org

El seu antic arxiu es conserva a l’Arxiu Capitular de la catedral de Vic. En ell hi consten, moltes deixes de terres i béns i sovint de persones que es declaraven converses o deodonades de Sant Salvador. Sense cap vincle amb un orde concreta, que feien tasques domèstiques per la comunitat religiosa.

Porta de l'Ermita de Sant Salvador de Bellver
Porta de l’ermita de Sant Salvador de Bellver

Ermita de Sant Salvador de Bellver, l’edifici:

Església d’una sola nau amb volta apuntada i dos arcs torals. L’absis té dues finestres amb arcs en degradació, cornisa en dents de serra, arcuacions i bandes llombardes.

Ermita de Sant Salvador de Bellver
Ermita de Sant Salvador de Bellver

L’interior, molt auster, hi trobem una magnífica Majestat. Representació de Crist crucificat molt característica de l’art romànic català. Es caracteritza pel fet que representa a Crist damunt la creu, vestit amb una túnica llarga fins als peus i lligada amb un cinturó o cinta que penja, mostrant els ulls oberts i els braços estesos quasi horitzontals, sense mostres de patiment.

Majestat de l'Ermita de Sant Salvador de Bellver
Majestat de l’ermita de Sant Salvador de Bellver

Horari de missa: diumenges i festius 11,45

 

Quin és el sentit de viure aquí a Sant Salvador?

Hi ha una dimensió personal: la meva obertura constant a l’Absolut, que és l’essència del meu desig. Aquesta consciència que cada segon estic amb l’Absolut. I simultàniament la meva obertura a l’altre, que és tot aquell qui ve aquí.
És un equilibri entre silenci i paraula…

El silenci l’experimento amb Déu quan entro en aquesta relació única: jo i Ell; neix d’una comunicació tan forta que es fa un silenci de comunió, aquest és el silenci!

Els esposos que de debò s’estimen saben què vol dir: és aquella comunicació que comença rient, parlant, menjant i entregant-se; crec que aquesta és l’autèntica comunicació, l’autèntic silenci; l’altre el fabriquem de moltes maneres, i està bé, però jo no deixo mai de la meditació fins que no s’ha fet aquest silenci, i això demana molt de temps i molta maduresa, perquè m’entrego nu, sense vergonyes, sense por.

Això de vegades es fa espontàniament quan vinc cap a tu, afeixugat, i m’obro i tu m’abraces, m’aculls i no necessito cap paraula, però potser te’n surt una que em serveix i ressuscito. Això és el que fan les mares amb els fills.

El mestre més gran és el qui estima. És la ciència de l’amor. El místic i el profeta són els qui són capaços de viure això en el metro, en el treball, a casa… calen místics d’aquests que van sense túnica, que fan vida normal.

El meu repte és com fer-ho avui en el nostre món. Teresina era petita, i has de ser molt petit per reconèixer les teves possibilitats infinites.

[Laia DE AHUMADA]
Publicat a Pluja de Roses, 646 (2012)
Publicat el per Castell Interior

 

Marcel Capellades porta 24 anys sent el monjo de l’ermita de Sant Salvador de Bellver. N’ha passat 10 a la Cartoixa de Grenoble i des dels 17 anys va seguir el seu mestre, el pare Estanislau, en la seva etapa a Montserrat i a Japó, on hi van estar 4 anys.
Diu que ha trobat la seva veritat en aquesta muntanya prop de Torelló. Ofereix un entorn de pau, amabilitat i calidesa a aquell que busqui el seu desig i l’ajuda a trobar-lo amb la seva mirada profunda i les seves paraules clarividents.
Passa llargues estones de pregària dins l’ermita del segle XII que ell mateix va reconstruir amb l’ajuda d’alguns veïns de la comarca. No paga hipoteca però amb donacions ha aixecat la seva casa, l’hostatgeria i una altra per grups que facin estades llargues.
No concedeix entrevistes si l’entrevistador no viu un diumenge a Sant Salvador. Fa una missa molt personal a base de llargs silencis, alguns cants, trossos de lectures i reflexions pregades que s’afegeixen al sermó del “sou la sal de la Terra i la llum del món”.
Diu que si vols estar sol no et facis ermità. Una comunitat, bàsicament formada per dones, el visiten cada cap de setmana per pregar i aprofundir en la Paraula. Li pregunto per aquest fet i em diu que l’home no està en contacte amb els sentiments i es deixa fascinar més per la raó mentre que la dona se sent molt atreta per l’home de Déu i busca l’amor pur.
Toni Bardia

Com arribar a l’ermita de Sant Salvador de Bellver

Per anar-hi, autovia C17 prendrem la sortida 82, cap a Sant Boi de Lluçanès, carretera BP-4654, després BP-4653, llavors per la BV-4608 passat el Km 4, girem a l’esquerra pel la pista indicada que ens durà fins l’ermita de Sant Salvador de Bellver.

Ermita de Sant Salvador de Bellver
Ermita de Sant Salvador de Bellver

Documentada:1110

Construïda:Segles XII – XIII

Estil:Romànic

Planta:Una nau rectangular

Ubicació:carretera BV-4608, Km 4, camí de Sant Salvador

Població:Sant Boi de Lluçanès

Comarca:Osona

Coordenades:42º 03’ 32.8” N – 002º 11’ 34.8” E

Diòcesi:Bisbat de Vic