
L’església de Sant Cristòfol de Beget és un dels exemplars del romànic català més bells de la zona. Situada al poble de Beget, del municipi de Camprodon, Ripollès.
Aquesta església està catalogada com a monument nacional.
Durant la Guerra Civil el temple va ser protegit pels mateixos veïns, que s’oposaren a la seva profanació i destrucció. i d’aquesta manera ens ha arribat intacte el seu valuós patrimoni.
Està ple de retaules barrocs del segle XVIII. El cilindre absidal queda amagat per un impressionant retaule barroc, coronat per la figura de Sant Cristòfol.

La majestat de Beget
Sota aquesta imatge barroca trobem la famosa majestat de Beget, talla del romànic, segle XII, una de les joies del temple, la qual presideix l’altar major. Està ubicat en la part central del retaule, en un cambril decorat amb pintures del segle XVII. Es caracteritza pel fet que representa a Jesús crucificat damunt la creu, vestit amb una túnica llarga fins als peus i lligada amb un cinturó o cinta que penja, mostrant els ulls oberts i els braços estesos quasi horitzontals, sense mostres de patiment.
Es una talla de grans dimensions, que conserva bona part de la policromia original. La creu, en canvi, és de factura posterior. Destaquen les faccions de la cara i els cabells, pentinats amb la ratlla al mig i amb tres trenes a cada espatlla.. En 1938 va ser enviada a Suïssa pels veïns del poble per evitar la seva destrucció, d’on va retornar en 1940.

En l’interior del temple es conserven altres elements interessants com una calaixera del segle XVIII,
La pica baptismal romànica d’immersió. És de grans dimensions i es troba situada sota el cor. Està decorada amb cordons.
Un retaule gòtic d’alabastre, del segle XV, del taller de Sant Joan de les Abadesses, on es narren escenes de la vida de Jesús i de la Verge.
Imatge gòtica de la Mare de Déu de la Salut, segle XIV, a més d’un conjunt de retaules barrocs.

El temple de l’església de Sant Cristòfol de Beget
El temple és un exemplar romànic de la segona meitat del segle XII. De línies correctes i ajustades, posseeix una riquesa ornamental pròpia del romànic madur. Construït al voltant d’un desaparegut monestir benedictí, l’església és la seva única referència.
L’església és d’una sola nau, reforçada per arcs torals, de molta grandària tenint en compte la demografia de la contrada. Conserva tots els altars, retaules i imatges que es van salvar de la guerra de l’any 1936.
La porta d’accés al temple està situada als peus de la nau en el mur sud. Està format per dues arquivoltes decorades, que es recolzen en dues columnes amb els capitells esculpits. Els dos exteriors estan molt deteriorats, mentre que en els dos interiors encara es poden veure elements vegetals i animals. L’arquivolta exterior està decorada amb botons i motius florals, mentre que la més interior és torça en espiral, com l’arc que hi ha entre les dues arquivoltes. El timpà no té decoració, tot i que és probable que originàriament podria estar esculpit o pintat.

El campanar
El campanar és quadrat de torre, té vint-i-dos metres d’alçada i està adossat en el mur sud. Es va construir en dues etapes diferents. Els pisos inferiors corresponen al segle XI. En la primera planta s’obre una finestra en cadascun dels costats. En el segon pis podem trobar dues finestres geminades en cada mur.
La tercera i quarta planta corresponen al segle XII, denoten una pedra de major qualitat, més ben escairada i de carreus més regulars. En la tercera novament trobem dues finestres geminades, però molt més esveltes que les del pis inferior. En la planta superior només hi ha una única finestra en cada costat, però de grans dimensions.
Els pisos superiors estan separats per un fris de dents de serra. Entre el segon i tercer pis i entre el quart i la teulada trobem unes senzilles mènsules sota el fris, mentre que entre el tercer i el quart trobem un fris d’arcs cecs.

L’àbsida de l’església de Sant Cristòfol de Beget
L’àbsida és una bella mostra del romànic madurat. El finestral és de línies perfectes; exhibeix dues parelles de columnes amb capitells esculturats. La renglera d’arcuacions llombardes, sostingudes per altres tantes mènsules, embelleixen i estilitzen la rodona barbacana. En el presbiteri s’obren dues capelles laterals de planta rectangular.

Horaris de visita:
Estiu: De dilluns a divendres d’11 a 13 hores; dissabte i diumenge de 15 a 19 hores.
Hivern: De dilluns a divendres d’11 a 13 hores; dissabte i diumenge de 15 a 17 hores.
Horari de missa: diumenges i festius 11,45
Per anar-hi, autovia C17 fins a Ripoll, alla agafem la carretera a Camprodon, seguim direcció Molló
C-38, al km. 13,5 agafem el trecall a la dereta, carretera GIV-5223 que amb poc més de 14 quilòmetres arribarem porta al poble. L’església està situada a l’entrada de Beget.
Documentada: 1110
Construïda: Segles XII – XIII
Estil: Romànic
Ubicació: carretera GIV-5223
Població: Beget – Camprodon
Comarca: Osona
Coordenades: 42º 19’ 15.9” N, 002º 28’ 48.2” E
Diòcesi: Bisbat de Girona