Església de Sant Cristòfol de Beget

Església de Sant Cristòfol de Beget
Església de Sant Cristòfol de Beget

L’església de Sant Cristòfol de Beget és un dels exemplars del romànic català més bells de la zona. Situada al petit poble de Beget, 35 habitats, del municipi de Camprodon, Ripollès.

Aquesta església està catalogada com a monument nacional.

Església de Sant Cristòfol de Beget
Església de Sant Cristòfol de Beget

Durant la Guerra Civil el temple va ser protegit pels mateixos veïns, que s’oposaren a la seva profanació i destrucció. i d’aquesta manera ens ha arribat intacte el seu valuós patrimoni.

El temple està ple de retaules barrocs del segle XVIII. El cilindre absidal queda amagat per un impressionant retaule barroc, coronat per la figura de Sant Cristòfol.

Sant Cristòfol de Beget
Sant Cristòfol de Beget

Sota aquesta imatge barroca trobem la famosa majestat de Beget, talla del romànic, segle XII, una de les joies del temple, la qual presideix l’altar major. Està ubicat en la part central del retaule, en un cambril decorat amb pintures del segle XVII. Es caracteritza pel fet que representa a Jesús crucificat damunt la creu, vestit amb una túnica llarga fins als peus i lligada amb un cinturó o cinta que penja, mostrant els ulls oberts i els braços estesos quasi horitzontals, sense mostres de patiment.

Es una talla de grans dimensions, que conserva bona part de la policromia original. La creu, en canvi, és de factura posterior. Destaquen les faccions de la cara i els cabells, pentinats amb la ratlla al mig i amb tres trenes a cada espatlla.. En 1938 va ser enviada a Suïssa pels veïns del poble per evitar la seva destrucció, d’on va retornar en 1940.

Majestat de Beget
Majestat de Beget

En l’interior del temple es conserven altres elements interessants com una calaixera del segle XVIII,

La pica baptismal romànica d’immersió, és de grans dimensions i es troba situada sota el cor. Està decorada amb cordons.

Un retaule gòtic d’alabastre, del segle XV, del taller de Sant Joan de les Abadesses, on es narren escenes de la vida de Jesús i de la Verge.

Imatge gòtica de la Mare de Déu de la Salut, segle XIV, a més d’un conjunt de retaules barrocs.

Mare de Déu de la Salut de Sant Cristòfol de Beget
Mare de Déu de la Salut de Sant Cristòfol de Beget

Església de Sant Cristòfol de Beget, l’edifici:

El temple és un exemplar romànic de la segona meitat del segle XII. De línies correctes i ajustades, posseeix una riquesa ornamental pròpia del romànic madur. Construït al voltant d’un desaparegut monestir benedictí, l’església és la seva única referència.

L’església és d’una sola nau, reforçada per arcs torals, i absis semicircular. És coberta per volta de canó apuntada, que arrenca d’una cornisa que ressegueix els murs. A banda i banda de la nau, al tram més proper al presbiteri, s’obren petites capelles que sobresurten una mica a l’exterior. En aquest primer tram, les voltes i els arcs torals són decorats amb pintures de Vayreda (1890) que volen imitar les pintures romàniques.

Conserva tots els altars, retaules i imatges que es van salvar de la guerra de l’any 1936.

La porta d’accés al temple està situada als peus de la nau en el mur sud. Està formada per cinc arquivoltes en degradació, que es recolzen sobre dues columnes per banda, les exteriors amb el fust llis, i les interiors amb estries (una de les columnes té les estries helicoïdals). Les columnes estan coronades per sengles capitells força erosionats, representant una fauna mitològica. El timpà és llis i no té decoració, tot i que és probable que originàriament podria estar esculpit o pintat, i el fris és rectangular.

Porta d'accés a l'església de Sant Cristòfol de Beget
Porta d’accés a l’església de Sant Cristòfol de Beget

Església de Sant Cristòfol de Beget, el campanar:

El campanar és quadrat de torre, té vint-i-dos metres d’alçada  i està adossat en el mur sud. Es va construir en dues etapes diferents. Els pisos inferiors corresponen al segle XI.  En la primera planta s’obre una finestra en cadascun dels costats. En el segon pis podem trobar dues finestres geminades en cada mur.

La tercera i quarta planta corresponen al segle XII, denoten una pedra de major qualitat, més ben escairada i de carreus més regulars. En la tercera novament trobem dues finestres geminades, però molt més esveltes que les del pis inferior. En la planta superior només hi ha una única finestra en cada costat, però de grans dimensions.

Els pisos superiors estan separats per un fris de dents de serra. Entre el segon i tercer pis i entre el quart i la teulada trobem unes senzilles mènsules sota el fris, mentre que entre el tercer i el quart trobem un fris d’arcs cecs.

Església de Sant Cristòfol de Beget
Església de Sant Cristòfol de Beget

L’absis, a llevant, és decorat exteriorment per un fris en dents de serra, sota el qual hi ha un seguit d’arcuacions cegues de tradició llombarda que descansen sobre mènsules. Centra l’absis una finestra amb doble arc en degradació, el més exterior sostingut per un parell de columnes a cada costat. Està fet de carreus ben tallats i la coberta és de teules. En el presbiteri s’obren dues capelles laterals de planta rectangular.

Horaris de visita a l’església de Sant Cristòfol de Beget:

Estiu: De dilluns a divendres d’11 a 13 hores; dissabte i diumenge de 15 a 19 hores.

Hivern: De dilluns a divendres d’11 a 13 hores; dissabte i diumenge de 15 a 17 hores.

Horari de misses: vigílies, 19 h; diumenges i festius 12 h; feiners dl, dm, dj, 19 h.

Com arribar a l’església de Sant Cristòfol de Beget:

Per anar-hi, per la C-17 fins a Ripoll, girem a la dreta, carretera N-260 – C-38 a Camprodon, seguim direcció Molló, girem a la dreta per GIV-5225 direcció Rocabruna/Beget, 16 Km. A sota hi ha el Maps.

Documentada:979

Construïda:Segles XII – XIII

Estil:Romànic

Ubicació:C/ Bell Aire, Beget, Camprodon, Girona

Població:Camprodon

Comarca:Ripollès

Coordenades:42° 19′ 15.9″ N, 002° 28′ 48.2″ E

Diòcesi:Bisbat de Girona

Al poble de Beget, hi ha tres restaurants, Can Jeroni –  Hostal el Forn –  Rebost de Can Quel.