Església de Sant Sebastià de Montmajor

Sant Sebastià de Montmajor
Sant Sebastià de Montmajor

Sant Sebastià de Montmajor, és un nucli petit de població, amb 9 habitants, a 12 km de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), situat a l’extrem sud-est de la vall de Gallifa i el vessant nord-oest de la muntanya del Farell.

La vall de Sant Sebastià conserva tot l’encant de la naturalesa, encara s’hi pot trobar aquella sensació de solitud i de pau. En aquest paratge trobem la bellíssima església romànica del segle XI perfectament conservada.

A l’interior, podem admirar-hi les pintures al fresc d’Antoni Vila Arrufat fetes entre 1945 i 1950, com aquest magnífic Pantocràtor envoltat pels quatre evangelistes.

Pantocràtor de Sant Sebastià de Montmajor
Pantocràtor de Sant Sebastià de Montmajor

Sant Sebastià de Montmajor remunta prop de mil anys en la història. És l’exemple de sagrera medieval més ben conservat del país.

El seu nucli de població es va formar al voltant de l’església de Sant Sebastià, en una vall al peu de la muntanya del Farell. Se’n té constància documental des del 1065 i es coneix que l’any 1098, aquest alou pertanyia al monestir de Sant Cugat. És una de tantes parcel·les de terra que van ser donades a l’orde de Sant Benet en què, beneficiades pels acords de pau i treva, s’hi van poder establir petits nuclis de població.

L’església de Sant Sebastià de Montmajor, el 1413 era a càrrec del rector de Sant Llorenç Savall. Al segle XV passà a dependre, en qualitat de sufragània, de l’església parroquial de Caldes de Montbui. Els segles posteriors consta com a parròquia annexa a la de Caldes. Finalment, el 1868 fou erigida parròquia independent. En l’actualitat, torna a ésser en la pràctica una sufragània de Caldes.

L’estructura i la forma del poble ha canviat poc al llarg dels anys. Especialment el nucli de cases més properes a l’església, al serrat de dalt, que conformen per la seva disposició l’únic carrer del poble.

Església de Sant Sebastià de Montmajor, l’edifici:

L’església és d’una nau amb transsepte i capçalera triabsidal, on l’absis del centre és de planta quadrada i els laterals són semicirculars. El braç de migdia del transsepte és capçat a l’extrem per un altre absis semicircular. La nau, el transsepte i l’absis principal són coberts amb volta de canó i els absis semicirculars amb volta de quart d’esfera. Els tres absis i l’absidiola tenen finestres de doble esqueixada i presenten a l’exterior decoració de tipus llombard amb arcuacions separades per lesenes.

La façana de ponent mostra l’accés amb una senzilla porta adovellada.

Sant Sebastià de Montmajor
Sant Sebastià de Montmajor

Sobre l’encreuament de la nau i el transsepte s’alça el petit campanar de torre prismàtica de planta quadrangular, amb dos pisos de finestres a cada cara i coberta a quatre vessants. Les finestres del primer nivell són d’arc de mig punt, mentre que les del segon pis són geminades amb columna central i capitell mensuliforme.

Sant Sebastià de Montmajor
Sant Sebastià de Montmajor

Església de Sant Sebastià de Montmajor a l’interior:

Els frescos originals es van perdre durant la guerra civil. És conegut que alguns dels mateixos habitants de Sant Sebastià van servir de model per als personatges que va pintar Vila Arrufat.

Altar de Sant Sebastià de Montmajor
Altar de Sant Sebastià de Montmajor
Sant Sebastià de Montmajor
Sant Sebastià de Montmajor

A l’església també hi trobareu frescos renaixentistes i un Sant Sebastià de fusta pintada de l’artista Sebastià Badia, al mateix absis.

Imatge de Sant Sebastià de Montmajor
Imatge de Sant Sebastià de Montmajor

L’absis central, presenta com a particularitat les tres façanes decorades.

Absis central de Sant Sebastià de Montmajor
Absis central de Sant Sebastià de Montmajor

Com arribar a la església de Sant Sebastià de Montmajor:

Per anar-hi, per la carretera C-59 girem a l’esquerra per la Carretera de Caldes de Montbui/Passeig del Remei, anem a la dreta per BV-1243, fins a Sant Sebastià de Montmajor. A sota hi ha el Maps.

Documentada:1065

Construïda:Segle XI

Estil:Romànic

Ubicació:Santa Margarida, 1 Sant Sebastià de Montmajor

Població:Caldes de Montbui

Comarca:Vallès Oriental

Coordenades:41º 39’ 51.3” N – 002º 7’ 8.4” E

Diòcesi:Bisbat de Terrassa

Actualment, no es diu missa regularment. Es diu missa el 20 de gener, Sant Sebastià. El diumenge de Pasqua. El dia 14 d’agost al vespre. El dia 1 de maig, s’hi fa un aplec.

Restaurant La Rectoria
Restaurant La Rectoria

Al costat de l’església hi ha el restaurant la Rectoria, està ubicat a l’antiga casa del rector, on podreu menjar plats casolans i tradicionals de la cuina catalana.