Església de Sant Vicenç d’Espinelves

Església de Sant Vicenç d'Espinelves
Església de Sant Vicenç d’Espinelves

L’església de Sant Vicenç d’Espinelves està situada dins el terme municipal d’Espinelves, a la comarca d’Osona. Ja el 943 apareix citada l’església de Sant Vicenç en una acta de compravenda d’una peça de terra.

El poble d’Espinelves és un dels pocs pobles del romànic que encara es conserven a Catalunya, i on hi podem trobar peces úniques de l’art d’aquella època i en un perfecte estat de conservació

El 21 de febrer de 1186 i, després d’una reforma arquitectònica, es consagrà el temple. És va aixecar una nova nau amb un absis. i es va instal·lar el frontal d’altar de Sant Vicenç d’Espinelves, conegut també com «la Mare de Déu i els sis profetes».

Església de Sant Vicenç d'Espinelves
Església de Sant Vicenç d’Espinelves

La silueta del campanar de l’església romànica dóna una fisonomia inconfusible al poble, que enfilat a l’esquerra de la riera se’ns presenta petit i acollidor. La localitat ha guardat amb cura un aspecte net i agradable, amb les cases d’estructura de pedra, els carrers pavimentats amb lloses i les edificacions més modernes que harmonitzen amb el conjunt. La història d´Espinelves gira al voltant de la seva església: Sant Vicenç d’Espinelves. Original dels segles XI-XII.

Església de Sant Vicenç d’Espinelves l’edifici:

Cal destacar el seu magnífic campanar de planta quadrada, de tres pisos, amb finestres bessones i capitells trapezoïdals, el campanar presenta un bon estat de conservació de l’ornamentació, s’aixeca a l’extrem oest de la nau principal.

Església de Sant Vicenç d'Espinelves
Església de Sant Vicenç d’Espinelves

El primer pis té una finestra a cada mur emmarcada de lesenes cantoneres als costats i, a la part superior, un fris d’arcs cecs (cinc arcs als costats nord i sud, i sis arcs a l’est i oest) amb un fris de dents de serra al damunt.

El segon pis té una finestra geminada a cada costat, sostingudes al centre per una fina columna cilíndrica i capitell trapezoïdal. Les finestres s’emmarquen, igual que al primer pis, amb lesenes cantoneres, arcs cecs i frisos de dents de serra.

El tercer pis té dues grans finestres d’arc de mig punt a cada costat, sense ornamentació. Aquest pis originalment només tenia els quatre pilars que sostenien la teulada, posteriorment es va tancar amb les parets i les finestres actuals.

L’absis de la nau principal, la primera nau construïda als segles XI-XII, té dues lesenes verticals i arcuacions cegues a la part superior, seguint el model llombard, i una finestra al centre.

L’absis de la segona nau, la més nova del segle XVII, només té l’ornamentació de les arcuacions cegues i la finestra central.

Porta de l'Església de Sant Vicenç d'Espinelves
Porta de l’Església de Sant Vicenç d’Espinelves

La porta d’accés actual està en el mur sud, sota un pòrtic d’època moderna. Està formada per dues arquivoltes, la interior llisa i adovellada i l’exterior en forma de bossell que es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. Aquesta porta es va construir en el segle XII.

A l’interior, al mur que separa les dues naus, hi ha una portada de finals del s. XI, més antiga, per tant, que l’actual porta d’entrada  del segle XII. És d’arc de mig punt, feta amb pedra local molt mal conservada. L’arquivolta interior, de forma arrodonida, és trenada; l’exterior és plana i té un motiu escacat a la part de l’aresta. Una tija ondulada, amb palmetes a banda i banda, decora les impostes. Malauradament van desaparèixer les columnes laterals i els capitells.

Església de Sant Vicenç d’Espinelves a l’interior:

Mare de Déu del Roser. Talla del segle XV.

Mare de Déu del Roser - Església de Sant Vicenç d'Espinelves
Mare de Déu del Roser – Església de Sant Vicenç d’Espinelves

El frontal d’altar que hi ha a l’interior de l’església és una fidel reproducció del frontal romànic original atribuït als anomenats Tallers de Vic i, més específicament, a una personalitat artística definida amb el nom de Mestre d’Espinelves, vers el 1187, que es troba al Museu Episcopal de Vic. Fa pocs anys fou objecte d´una acurada restauració.

Frontal original de Sant Vicenç d'Espinelves a Vic
Frontal original de Sant Vicenç d’Espinelves a Vic

El frontal d’altar de Sant Vicenç d’Espinelves, dedicat a la Verge, està presidit per la figura de la Mare de Déu i l’Infant dintre d’una màndorla sostinguda per dos àngels. Als compartiments laterals superiors hi ha, per un costat l’escena de l’Adoració dels Reis Mags –Gaspar, Baltasar i Melcior– guiats pel gran estel de vuit puntes que apareix sobre de la màndorla, i per l’altre l’episodi de l’entrada de Jesús a la ciutat de Jerusalem. Als dos compartiments inferiors hi ha els sis profetes que van predir la vinguda del Messies, els quals porten un filacteri amb la inscripció del seu nom que els identifica: Isaïes, Jeremies, David, Ezequiel, Daniel i Zacaries.

Veure articles a: Viquipèdia o al Museu Episcopal de Vic

Església de Sant Vicenç d'Espinelves
Església de Sant Vicenç d’Espinelves

Com arribar a l’església de Sant Vicenç d’Espinelves:

Per anar-hi, per la carretera C-17 sortim a la C-25 direcció Girona, sortida Espinelves, agafem la GI-5441 fins a Espinelves. A sota hi ha el Maps.

Documentada:943

Consagrada:1186

Construïda:Segles XI – XII

Estil:Romànic

Ubicació:Plaça de l’Església, 4

Població:Espinelves

Comarca:Osona

Coordenades:41º 52’ 07.7” N – 002º 25’ 03.0” E

Diòcesi:Bisbat de Vic

Actualment, es diu missa els diumenges i festius a les 12 hores.

Davant de l’església hi ha el restaurant Els Avets, Menjar molt bo, tracte exquisit, preu ajustat. Qualitat preu excel·lent. Molt recomanable.