Església de Santa Maria de Gallecs

Santa Maria de Gallecs
Santa Maria de Gallecs

L’església de Santa Maria de Gallecs, està situada en terrenys de la població de Mollet del Vallès, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Gallecs al segle X. Era una comunitat no gaire gran, agrupada en famílies que treballaven la terra i vivien a prop dels camps en habitatges modestos.

L’any 2006, es va constituir el Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs.

Gallecs avui en dia, conserva la mateixa imatge que devia tenir en altres temps, amb masies disperses pels camps de cultiu i boscos. La primera referència històrica apareix en l’acta de consagració de l’església de Parets del Vallès, l’any 904.

L’església de Santa Maria de Gallecs, en canvi, no apareix documentada fins al 1007, any de la seva consagració. Ja en el segle XI apareix com a parroquial, tot i que en el segle XV no tenia capellà fix i havien d’oferir el culte els capellans de les parròquies veïnes.

En 1499 es converteix en sufragània de Sant Genís de Plegamans. Posteriorment va tornar a tenir rector propi degut a diverses disputes entre els fidels, els habitants de Plegamans i el rector. A finals del segle XIX es va annexionar a Sant Vicenç de Mollet, de la qual depèn actualment.

Sagrari de Santa Maria de Gallecs
Sagrari de Santa Maria de Gallecs

Interessant edificació d’estil romànic tarda, amb vestigis d’una edificació anterior pre-romànica.

El temple es va començar a construir en el segle XII. Té planta de creu llatina amb una sola nau acabada en un curt transsepte. L’absis és quadrat i té una finestra de mig punt i de doble esqueixada. També hi ha una finestra de similars característiques en els braços del transsepte. La nau i l’absis estan coberts amb una volta de canó apuntada.

Santa Maria de Gallecs
Santa Maria de Gallecs

Durant les obres de restauració que es van realitzar entre 1965 i 1969 es van trobar fragments dels diferents paviments que ha tingut el temple al llarg dels segles. En el presbiteri es van trobar restes de paviment paleocristià, dels segles V o VI. Al costat dret de la porta trobem fragments datats entre els segles VI i VII. Finalment, en el presbiteri i en alguns punts propers al mur nord es poden contemplar fragments d’època medieval, dels segles XIII i XIV. També es van trobar alguns fragments de ceràmica i de vidre.

Santcrist de Santa Maria de Gallecs
Santcrist de Santa Maria de Gallecs

Dels murs exteriors destaca la pedra, d’un color vermellós, molt regular i ben disposada. La coberta és de dos vessants, feta amb teules aràbigues, i es pot veure que fou aixecada uns 70 centímetres.

La porta d’accés, situada en el mur oest, és de factura moderna.

Santa Maria de Gallecs
Santa Maria de Gallecs

Sobre l’arc triomfal s’alça un campanar de cadireta amb dos ulls, que fou restaurat entre els anys 1967 i 1968.

Campanar de Santa Maria de Gallecs
Campanar de Santa Maria de Gallecs

L’interior molt auster, hi trobem l’imatge de Santa Maria, que penso que l’hi aniria ve una bona restauració.

Imatge de Santa Maria de Gallecs
Imatge de Santa Maria de Gallecs
Interior de Santa Maria de Gallecs
Interior de Santa Maria de Gallecs

La pica baptismal de pedra, que sembla que procedeix d’una masia veïna.

Pica baptismal de Santa Maria de Gallecs
Pica baptismal de Santa Maria de Gallecs
Pica de Santa Maria de Gallecs
Pica de Santa Maria de Gallecs
Altar de Santa Maria de Gallecs
Altar de Santa Maria de Gallecs

Com anar a l’Església de Santa Maria de Gallecs:

Per anar-hi, hem d’anar al poble de Mollet del Vallès, província de Barcelona, allà agafem el camí de Gallecs. Ho trobarem a mà esquerra, on hi tenim aparcament pel cotxe. A sota teniu el Maps.

La circulació de vehicles dins de Gallecs, presenta limitacions, per això hem d’entrar i sortir per Mollet, i aparcar el cotxe en els llocs apropiats.

Església de Santa Maria de Gallecs Misses:

Actualment, no es diu missa regularment. Hi ha missa el primer diumenge de mes a les 12:00 hores, excepte per juliol, que se celebra el diumenge de la Festa Major, i a l’agost el dia 15 Santa Maria.

Documentada:1007

Construida:Segle XII

Estil:Romànic

Ubicació:Camí de Gallecs – Mollet del Vallès

Població:Mollet del Vallès

Comarca:Vallès Oriental

Coordenades:41º 33’ 46.8” N, 002º 11’ 46.57” E

Diòcesi:Bisbat de Terrassa

 

Associació de Pagesos de Gallecs

L’any 2000 es va constituir L’Associació de Pagesos de Gallecs que està formada per 29 pagesos que treballen en les 545,15 hectàrees de superfície agrària útil (camps de conreu) de les 733 hectàrees del territori. Tot i la inestabilitat existent a l’espai des de l’Associació de Pagesos de Gallecs han sorgit iniciatives col·lectives per continuar desenvolupant una agricultura de qualitat i amb un valor afegit amb una vocació de permanència per mantenir en el futur l’activitat agrària en el territori.

El 17 d’octubre de 2000, els ajuntaments de Mollet i Parets del Vallès varen promoure la creació del Consorci de l’Espai Rural de Gallecs i l’any 2006 es va constituir l’actual Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs.

En conjunt, tots aquests esdeveniments han fet que Gallecs sigui actualment una de les àrees agrícoles contínues més extenses del Vallès, amb un entorn rural, que és avui testimoni del que en altre temps fou el paisatge de la plana vallesana.

Consorci de Gallecs