Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda

Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda – Balenyà

Als afores dels Hostalets de Balenyà, a 1,5 km a l’est del poble trobem el Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda, va ser en temps antics el nucli del municipi, actualment és el monument més estimat pels habitants de Balenyà.

Es creu que l’església ja devia estar edificada a finals del segle IX quan es va restaurar la diòcesi de Vic després de la reconquesta portada a terme per Guifré el Pilós i probablement es va començar a construir a partir de l’inici del segle VI.

Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda

Mare de Déu de l’Ajuda és el nom que se li dóna actualment, ja que el nom original era Sant Fructuós de Balenyà. L’edifici es va consagrar l’any 1083.

Molts fets han ocorregut durant la història com per exemple que el 1654 l’església fou saquejada i incendiada pels francesos, i fou reparada tot seguit amb un bonic portal esculpit, de gust renaixentista.

Els anys subsegüents fou ampliada amb capelles laterals, i el 1701 amb unes voltes noves que li donaren l’aspecte actual.

Mare de Déu de l’Ajuda

La Verge actual és la reconstrucció de l’antiga imatge destruïda pels francesos. Feta el 1970, de talla de la millor fusta de la Guinea africana.

Comunidor

L’església, amb la creu de terme del segle XVII i el comunidor, forma un conjunt interessant

Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda

En aquesta església hi ha una barreja d’estils que s’han anat incorporant al llarg del temps. Hi ha mostres del romànic, en bona part del campanar o de la façana; gòtic, en el pis de les campanes; barroc o modernisme, en les pintures que decoren l’altar major i que són fetes per Joan Rifà a la segona meitat del segle passat (1963). Aquesta barreja d’estils és deguda al fet que l’església s’ha anat completant al llarg de la història.

Mare de Déu de l’Ajuda

Actualment, al santuari es diu missa diumenges i festius a les 10 hores i és freqüent trobar-hi feligresos de visita doncs es sempre oberta.

Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda

     Que en podem dir del Santuari de l’Ajuda de Balenyà que no coneguem? Planament ens podem fixar en l’origen de la devoció a la Mare de Déu, molt antiga i que es remunta al segle XIII. Abans de rebre el nom de l’Ajuda, ja era venerada amb els apel·latius de Santa Maria, de Nostra Senyora de les Dones i de la Bona Sort. Des de l’any 1272 ja es té constància d’un altar dedicat a Santa Maria, i durant una bona pila d’anys la Mare de Déu del Roser va ser la protagonista.

És entre finals del XVII i inicis del XVIII quan apareix en escena la Mare de Déu de l’Ajuda, i sembla ser que amb motiu d’algun vot o prometença fet a la Mare de Déu amb motiu d’alguna pesta o calamitat. La imatge de la Verge i l’església van patir els estralls de la Guerra del Francès, que van provocar la desaparició de la imatge.

A partir del 1809 es va costejar una nova imatge que va costar 36 lliures, de tipus maniquí o vestida que es va venerar fins l’any 1970, quan es va substituir per l’actual. Pels volts de 1955, la parròquia del poble va passar als Hostalets, i es va decidir convertir l’antiga església parroquial en un santuari marià, que de fet ja ho era des de feia alguns segles.

Text de la pàgina: Centre de recerca i estudis balanyencs

Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda

Per anar-hi, autovia C17 en direcció a Vic-Ripoll. Sortida 45: Balenyà Sud,
i en direcció a Barcelona. Sortida 47: Balenyà Nord
El conjunt es troba als afores de Balenyà, a 1,5 km a l’est de la població, seguint pel camí de Balenyà en direcció al cementiri municipal.


Documentada:     955

                                                      Consagrada:          1083

                                                        Construida:          Segle VI – IX

                                                                    Estil:          Romànic – Gòtic – Barroc

                                                            Ubicació:          Hostalets de Balenyà, direcció al cementiri

                                                            Població:          Balenyà

                                                           Comarca:          Osona

                                                    Coordenades:          41º 49’ 17.4” N – 002º 13’ 22.2” E

                                                              Diòcesi:          Bisbat de Vic